Prezentarea carnii de Aberdeen Angus

Rasa Aberdeen Angus este originara din Scotia, Marea Britanie. Calitatea principala a acestei rase este ca depune grăsime intra musculara, perselarea, marmorarea care îi oferă acea frăgezime, savoare și suculență cu totul specială. Taurinele din rasa Aberdeen Angus sunt crescute 365 de zile pe an în sistem extensiv, în libertate și bunăstare pe pășune. Ele sunt furajate în perioada de reproducere doar cu masă verde de pe pășune și blocuri vitamino-minerale de lins și în perioada de îngrășare se acordă o rație furajeră naturală fără adaosuri sintetice. Aceste elemente precum genetica, furajarea, bunăstarea și creșterea în libertate sub cerul liber, oferă cărnii de vită Aberdeen Angus calitatea superioară apreciată la nivel mondial.  70% din populația mondială de taurine specializată pentru producția de carne aparține rasei Aberdeen Angus fiind numărul 2 când se vorbește de calitatea cărnii după Kobe (Wagyu din Japonia care se găsește foarte rar și este tare scumpă). 

Ferma Karpaten Meat este cea mai mare fermă de reproducție de Aberdeen Angus din Europa având peste 8.000 de capete și peste 10.000 hectare care majoritatea sunt folosite ca pășune pentru aceste taurine.

Din populația totală de taurine Aberdeen Angus la nivel mondial, 75% din această rasă se află în Australia, America de Nord și America de Sud.

11 kg pe cap de locuitor pe an este consumul de carne în România, cererea de carne de vită crește semnificativ în România, fiind un deficit mare de proteină animală de calitate superioară, românul din păcate preferând carnea de porc și pasăre.

La nivel mondial, dacă luăm în considerare numai creșterea populației și dezvoltarea economică a Chinei, unde estimările prevăd o creștere a consumului de carne de la 50 kg pe cap de locuitor pe an, estimată în prezent în 2030 pentru a atinge consumul de 70 kg pe cap de locuitor pe an. 

Compoziția chimică a cărnii de Aberdeen Angus

75% apa si 25% substanta uscata din care proteine: 18%, lipide 3%, substante extractive azotate 1,5% si substante extractive neazotate 1,2%, substante minerale 1,2%, oligoelemente.

Carnea de vită Angus este bogată în proteine, aminoacizi, minerale, omega 3, vitamine B12, B6, Zinc ,Fier și are colesterolul scăzut, acestea fiind esențiale organismului uman.

Detalii despre calitățile cărnii

Din punct de vedere calitativ, caracteristicile cărnii se grupează în 4 mari categorii: calități gustative, calități fizice, calități culinare și calități tehnologice.

Calitățile gustative

Se apreciază prin savoarea(gustul), suculența și calitatea sucului, însușiri care sunt dependente de cantitatea și calitatea grăsimii. Calitățiile gustative fiind datorate compoziției chimice și anume de substanțele solubile sau volatile, care pot fi sesizate cu ajutorul organelor olfactive și gustative. O carne este cu atât mai suculentă cu cât reține mai bine apa, iar pierderile sunt mai reduse în timpul prelucrării. Pentru a obține o carne cu calități gustative superioare, este necesară înfiltrarea grăsimii intra-musculare.

Calitățile fizice

Sunt: culoarea, frăgezimea, consistența, mirosul, perselarea, marmorarea, depozitele de grăsime și consistența grăsimii. Frăgezimea cărnii, este influențată de țesutul conjunctiv din mușchi și mulți specialiști consideră că frăgezimea scade odată cu vârsta. Prin perselare și marmorare, se înțelege carnea cu infiltrații de grăsime la nivelul mușchiului, iar carnea marmorată reprezintă depunerea de grăsime între mușchi și între grupele mari de fascicule musculare. Carnea perselată conține un număr mare de celule conjuctive, care conțin globule de grăsime situate între fasciculele de fibre musculare. În timpul prelucrării, aceste globule de grăsime se sparg și impregnează proteinele musculare, fapt ce determină o frăgezime mai accentuată a cărnii.

Calitatea cărnii taurinelor din rasa Aberdeen Angus se află la cele mai înalte standarde din punct de vedere al calităților prezentate mai sus datorită selecționării animalelor din cadrul acestei rase în direcția producției de carne de calitate superioară de-a lungul generațiilor și până în prezent.

În general o carcasă se consideră de bună calitate atunci când la tineretul îngrășat se realizează următoarele valori(orientative): carne în carcasă 65-68 %, grăsime în carcasă 14-15% și oase /tendoane 17-18%, carne de calitatea I 46-48% din carcasă, urmărindu-se și raportul de carne-oase, exprimat prin cantitatea de carne(kg) ce revine unui kg de oase.

La rasa Aberdeen Angus randamentul de abatorizare este de peste 60%, iar la tineretul foarte bine îngrăşat între 67 – 72%, cu raportul de carne – oase mai mare de 5:1.

Caracteristicile rasei Aberdeen Angus

 • Roba de culoare neagră sau de culoare roşie uniformă;
 • Coarne absente, tipul acheratos;
 • SMZ – spor mediu zilnic ridicat;
 • Rezistă la temperaturi de la -20 de grade la +40 de grade Celsius, confirmat de fermieri;
 • Fătări ușoare;
 • Rezistentă la boli;
 • Robustă;
 • Talie medie;
 • Randament la sacrificare de aproximativ 65%;
 • Valorifică foarte bine toate tipurile de pășuni;
 • Face o conversie bună a furajelor;
 • Carne de calitate superioară, marmorată și perselată;
 • Savoarea și frăgezimea acestei cărni, este asigurată de grăsimea intra-musculară;