0769612794

Prezentarea carnii de Aberdeen Angus

Rasa Aberdeen Angus este originara din Scotia, Marea Britanie. Calitatea principala a acestei rase este ca depune grăsime intra musculara, perselarea, marmorarea care ii ofera acea fragezime, savoare si suculenta cu totul speciala. Taurinele din rasa Aberdeen Angus sunt crescute 365 de zile pe an in sistem extensiv, in libertate si bunastare pe pasune. Ele sunt furajate in perioada de reproducere doar cu masa verde de pe pasune si blocuri vitamino-minerale de lins. In perioada de ingrasare se acorda o ratie furajera naturala fara adaosuri sintetice. Aceste elemente precum genetica, furajarea, bunastarea si cresterea in libertate sub cerul liber, ofera carnii de vita Aberdeen Angus calitatea superioara apreciată la nivel mondial.  70% din populatia mondiala de taurine specializata pentru productia de carne apartine rasei Aberdeen Angus, fiind numărul 2 cand se vorbeste de calitatea carnii după Kobe (Wagyu din Japonia care se gaseste foarte rar si are un pret foarte piperat). 

Ferma Karpaten Meat este cea mai mare ferma de reproductie de Aberdeen Angus din Europa avand peste 8.000 de capete si peste 10.000 hectare care majoritatea sunt folosite ca pasune pentru aceste taurine.

Din populatia totala de taurine Aberdeen Angus la nivel mondial, 75% din această rasa se află în Australia, America de Nord si America de Sud.

11 kg pe cap de locuitor pe an este consumul de carne în Romania. Cererea de carne de vita creste semnificativ, fiind un deficit mare de proteina animala de calitate superioara.


Compozitia chimica a carnii de Aberdeen Angus

75% apa si 25% substanta uscata din care proteine: 18%, lipide 3%, substante extractive azotate 1,5% si substante extractive neazotate 1,2%, substante minerale 1,2%, oligoelemente.

Carnea de vita Angus este bogata in proteine, aminoacizi, minerale, omega 3, vitamine B12, B6, Zinc,Fier si are colesterolul scazut, acestea fiind esentiale organismului uman.

Detalii despre calitatile carnii

Din punct de vedere calitativ, caracteristicile carnii se grupeaza in 4 mari categorii: calitati gustative, calitati fizice, calitati culinare si calitati tehnologice.

Calitatile gustative

Se apreciaza prin savoarea(gustul), suculenta și calitatea sucului, insusiri care sunt dependente de cantitatea si calitatea grasimii. Calitatile gustative fiind datorate compozitiei chimice si anume de substantele solubile sau volatile, care pot fi sesizate cu ajutorul organelor olfactive si gustative. O carne este cu atat mai suculenta cu cat retine mai bine apa, iar pierderile sunt mai reduse in timpul prelucrarii. Pentru a obtine o carne cu calitati gustative superioare, este necesara infiltrarea grasimii intra-musculare.

Calitatile fizice

Sunt: culoarea, fragezimea, consistenta, mirosul, perselarea, marmorarea, depozitele de grasime si consistenta grasimii. Fragezimea carnii, este influentata de tesutul conjunctiv din muschi. Nenumarati specialisti considera ca fragezimea scade odată cu varsta. Prin perselare si marmorare, se intelege carnea cu infiltrtții de grasime la nivelul muschiului, iar carnea marmorata reprezinta depunerea de grasime intre muschi si intre grupele mari de fascicule musculare. Carnea perselata contine un numar mare de celule conjuctive, care contin globule de grasime situate intre fasciculele de fibre musculare. In timpul prelucrarii, aceste globule de grasime se sparg si impregneaza proteinele musculare, fapt ce determina o fragezime mai accentuata a carnii.

Calitatea carnii taurinelor din rasa Aberdeen Angus se afla la cele mai inalte standarde din punct de vedere al calitatilor prezentate mai sus datorita selectionarii animalelor din cadrul acestei rase în directia productiei de carne de calitate superioara de-a lungul generatiilor si pana in prezent.

In general, o carcasa se considera de buna calitate atunci cand la tineretul ingrasat se realizeaza urmatoarele valori(orientative): carne in carcasa 65-68 %, grasime in carcasa 14-15% si oase /tendoane 17-18%, carne de calitatea I 46-48% din carcasa, urmarindu-se si raportul de carne-oase, exprimat prin cantitatea de carne(kg) ce revine unui kg de oase.

La rasa Aberdeen Angus randamentul de abatorizare este de peste 60%, iar la tineretul foarte bine ingrasat intre 67 – 72%, cu raportul de carne – oase mai mare de 5:1.

Caracteristicile rasei Aberdeen Angus

  • Roba de culoare neagra sau de culoare rosie uniforma;
  • Coarne absente, tipul acheratos;
  • SMZ – spor mediu zilnic ridicat;
  • Rezista la temperaturi de la -20 de grade la +40 de grade Celsius, confirmat de fermieri;
  • Fatari usoare;
  • Rezistenta la boli;
  • Robusta;
  • Talie medie;
  • Randament la sacrificare de aproximativ 65%;
  • Valorifica foarte bine toate tipurile de pasuni;
  • Face o conversie buna a furajelor;
  • Carne de calitate superioara, marmorata si perselata;
  • Savoarea si fragezimea acestei carni sunt asigurata de grasimea intra-musculara;